مطالب حقوقی مفید و کاربردی

جرایممشاوره تلفنی در رابطه جرایم جرم افساد فی الارض، با ارتکاب جرایمی نظیر جرایم علیه امنیت ملی یا دایر کردن مراکز فساد و فحشا، به نحوی که موجب اخلال

افساد فی الارض و مجازاتهای آن

مشاوره تلفنی در رابطه جرایم 


جرم افساد فی الارض، با ارتکاب جرایمی نظیر جرایم علیه امنیت ملی یا دایر کردن مراکز فساد و فحشا، به نحوی که موجب اخلال گسترده در نظم و امنیت عمومی کشور و اشاعه فحشا شود، محقق می گردد و برای مرتکب آن، یعنی مفسد فی الارض، حکم مجازات اعدام را در پی خواهد داشت. نحوه شکایت از این جرم نیز با ثبت شکواییه، از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی بوده تا دادگاه عمومی انقلاب به آن، رسیدگی نماید.

 

هر کشوری، با توجه به اصول و قواعد مربوط به همان کشور و فرهنگی که بر آن کشور، حاکم است، مقرراتی را جهت حفظ نظم در نظر می گیرد. در واقع، وجود امنیت و آسایش عمومی، اولین هدف و خواسته، در همه جوامع بوده و وجود مقررات و وضع آن ها نیز، در راستای همین خواسته است.

در جامعه ما نیز که یک جامعه اسلامی محسوب می شود، مقررات مربوط به نظم، علاوه بر فرهنگ ایرانی جامعه، از قواعد شرعی نیز الهام گرفته شده و بر جامعه حاکم می باشد. یکی از جرائمی که مربوط به امنیت کشور بوده، جرم افساد فی الارض است که با ارتکاب برخی از اعمال، در شرایطی که امنیت عمومی را به طور گسترده، خدشه دار و مختل کند، واقع گردیده و مجازات بسیار سنگینی، برای مرتکبین آن، پیش بینی شده که گاهی، سبب گرفتن جان مجرم، می شود.

 

جرم افساد فی الارض


جرم افساد فی الارض، از قواعد شرعی اقتباس شده و در قانون مجازات اسلامی به آن پرداخته شده است. برای تعریف این جرم، باید، به ماده 286 قانون مجازات اسلامی، مراجعه کرد. مستفاد از این ماده که مفسد فی الارض را تعریف می کند، در پاسخ به این پرسش که جرم افساد فی الارض چیست و چه زمانی محقق می گردد، می توان گفت:


 جرم افساد فی الارض، زمانی محقق می گردد که جرایمی نظیر جرائم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور، نشر اکاذیب، جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد، اخلال در نظام اقتصادی کشور، احراق و تخریب، پخش مواد سمی و میکروبی و خطرناک یا دایر کردن مراکز فساد و فحشا، اتفاق افتد و به سبب ارتکاب آن ها، اخلال شدید در نظم عمومی کشور، ناامنی یا ورود خسارت به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی، یا اشاعه فساد یا فحشا، به طور گسترده رخ دهد.

مجازات افساد فی الارض
برای بررسی اینکه حکم مجازات افساد فی الارض چیست، باید به ماده 286 قانون مجازات اسلامی، مراجعه کرد، این ماده، در بخش انتهایی خود، حکم مجازات جرم افساد فی الارض و حکم مجازات مرتکب این جرم را مشخص نموده است. 


بر اساس ماده 286 قانون مجازات اسلامی، هر کس مرتکب جرم افساد فی الارض گردد، مجرم است و به مجازات اعدام محکوم می شود. شایان ذکر است، مجازات افساد فی الارض، یک مجازات حدی است و امکان تخفیف در مجازات وجود ندارد. 

حکم مجازات مفسد فی الارض
برای بررسی حکم مجازات مفسد فی الارض، باید به قانون مجازات اسلامی، مراجعه کرد، فصل نهم قانون مجازات اسلامی جدید، در ماده 286 خود و تبصره آن، در خصوص حکم مجازت مفسد فی الارض، تعیین تکلیف نموده است. بر اساس این ماده و تبصره آن، حکم مجازات مفسد فی الارض، به شرح زیر است: 


اعدام: در صورتی که فرد، مرتکب جرم افساد فی الارض، شناخته شود و قاضی رسیدگی کننده به پرونده، قصد ایجاد اخلال گسترده در نظام کشور و نظم عمومی را از اقدامات او و جرایمی که مرتکب شده، احراز کند و همچنین، به ایجاد نا امنی و اشاعه فحشا، در حد وسیع، پی ببرد، حکم به اعدام مفسد فی الارض، خواهد داد.


حبس تعزیری درجه پنج یا شش: اما، هنگامی که قاضی، هیچ یک از موارد فوق الذکر را احراز نکند و جرمی که فرد، مرتکب شده، با هیچ مجازات قانونی دیگری، تطبیق نیابد، بسته به میزان نتایج زیان باری که جرم ایجاد کرده، مرتکب، به حبس تعزیری درجه پنج یا شش، یعنی، حبس بیش از دو تا پنج سال یا حبس بیش از 6 ماه تا دو سال، محکوم خواهد شد.

در صورتی که در این زمینه سوالی داشته باشید می توانید با مراجعه به وب سایت مشاوره حقوقی داشته باشید

منبع: farshadqasemi.com

+ نوشته شده در  پنجشنبه 19 بهمن 1402ساعت 14:47  توسط یاسین  برچسب ها: جرایم,